Om oss Historik CD skivor Egen Stämma Spelningar Galleri Kontakta oss Historik
Copyright © 2011 Nya Bälga-Vännerna all rights reserved.       Senast uppdaterad 2021-08-04           Mail to:  
VÄLKOMMEN
Så började det…… …..egentligen startade vår historia med ”Tomtelius och polarna”. De bestod av: Sven Tomtelius, Arne De Bourg, Gunnar Simonsson, Tor Balgård och Göran Ölander. Jag (Lisa) spelade gitarr i Nybro DK. Vi träffades i Örsjö på höststämman 2000. Sven T beslutade sig för att sluta och ville ut och  spela själv. De andra ville dock fortsätta att träffas och spela ihop. Dessa herrar sökte en gitarrist och det var då jag kom in i bilden. De geografiska avstånden var stora. Norje – Nybro – Målilla – Eksjö. Vi började träffas en helg i månaden hemma hos varandra och då övades det nästan från morgon till kväll. Efter mycket diskuterande i gruppen beslöt vi att bilda musikföreningen Bälga-Vännerna. Den första interimsstyrelsen kom till 27/1 2001. Stadgar skrevs och allt skickades in till skattemyndigheten. Första styrelsen bestod av: Tor Balgård ordförande, Lisa Karlsson sekreterare, Lisa Sandén kassör, Göran Öhlander och Arne De Bourg ledamöter. Nu började spelningar komma in, oj så roligt det var. Tänk att efter alla övningar äntligen få komma ut och underhålla. Vi pratade om att spela in en CD. Alla medlemmar fick i uppdrag att inkomma med 3-4 melodier var. CD:n skulle innehålla 16 låtar. Sen kom frågan om en trummis. Var skulle vi hitta en sådan? Detta var inte det lättaste. Men vi hade sett en man som spelade både dragspel och trummor ute på stämmorna, samtidigt! Det var Birger Karlsson från Kalmar DK, honom kände ju jag. Sagt och gjort, vi ringde och han blev jätteglad över detta. Jodå visst kunde han väl tänka sig att vara med på vår CD-inspelning. Hösten 2001 påbörjades arbetet med detta. Lagom till den första stämman i Örsjö på våren 2002 var den färdig att säljas. Titeln på skivan blev ”Vilse i dimman”. Denna sång har sedan följt oss genom åren som signaturmelodi. Vi  har genom åren spelat in 4 CD och hoppas väl att vi inte är färdiga än. Vår förhoppning är att kunna spela in en julskiva med kända och mindre kända julsånger. 2011 års styrelse är: Tor Balgård ordförande, Lisa De Bourg sekreterare, Arne De Bourg kassör, Tomas Karlsson ledamot.
Målilla Lördagen 29/1 2011 firade Bälga-Vännerna 10-årsjubileum. Festen hölls på Skeppet, Målilla för ca 60 gäster. Alla gamla medlemmar var naturligtvis inbjudna. Totalt var vi 13 stycken på scenen samtidigt och då var det trångt. Vår förste basist (Göran Öhlander) var också på plats trots sjukdom, han ses till höger i bild. Med samtliga Bälga-Vänner spelades fyra melodier, en från varje släppt CD. Bland de inbjudna kan nämnas Vetlanda DK samt många glada spelmän och kvinnor.
Historien om Bälga-Vännerna Bälga-Vännerna 10 år Nyheter  Goda nyheter!  Smittspridningen avtar och vi är nu vaccsinerade  ---------------------- Nästa spelning  14 / 8   Snapphaneträffen Tydingesjöns camping